Haber

Biden hükümeti ülkedeki Haitililerin geçici yasal statüsünü uzatacak

SAN USA, Haiti’deki siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesinin ardından ülkede hâlihazırda yaşayan Haitili göçmenlerin geçici yasal statülerini uzatma kararı aldı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’deki Haitili göçmenlerin “Geçici Koruma Statüsü” başvurusunda bulunabilecekleri belirtilirken, geçen yıl başvuranların ülkede fazladan 18 ay kalabilecekleri ancak kararın verileceği belirtildi. ülkeye giriş yapacak Haitilileri kapsamıyor.

Açıklamada, yenilikten kaç göçmenin yararlanabileceği konusunda bilgi verilmezken, ABD Senatosu’ndaki Demokratların Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, kararın ardından 100 binden fazla Haitili’nin geçici yasal statüye sahip olabileceğini belirtti.

Zorunlu geri dönüşlerin Haitililer için tehlikeli olabileceği belirtilirken, Afganistan, Ukrayna, Myanmar, Kamerun ve Venezuela’dan gelen göçmenler için yasal statü süreleri uzatıldı.

Haiti’deki kriz birçok kişinin Güney Amerika ülkeleri, Meksika ve ABD’ye kaçmasına neden oldu.

Haiti’de silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda Nisan ayından bu yana 500’den fazla kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’de Devlet Lideri Jovenel Moise’nin öldürülmesi, aynı yılın Ağustos ayında yeniden meydana gelen ve 2.200’den fazla insanı öldüren ve onbinlerce evi yerle bir eden 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, adam. son bir yılda adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla önemli ölçüde derinleşti.

Enflasyonun son yıllarda en yüksek seviyeye ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımına muhtaç durumdayken, kronikleşen çete çatışmaları yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin de yerinden olmasına neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu