Haber

Lavrov, Suriye’deki yükümlülüklerini henüz tam olarak yerine getirmediklerini doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Türkiye ile Suriye konusunda imzalanan anlaşmalardaki yükümlülüklerinin tamamını henüz yerine getirmediğini söyledi.

Lavrov, Rusya’nın 2022 diplomatik faaliyetlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Bugün Ukrayna’da yaşananların ABD’nin Rusya’ya karşı uzun yıllardır hazırladığı küresel ve hibrit savaşın sonucu olduğunu ifade eden Lavrov, “Avrupa bağımsızlığını kaybetti. doğrudan Kuzey Atlantik İttifakına bağlı.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’ya Rusya’ya karşı oldukça geniş bir dayanak noktası verdiğine işaret ederek, “Batılı ortaklarımız, Rusya ile savaş halinde olduklarını, ağızlarından köpükler saçarak Ukrayna’nın saldırganlıkla başa çıkmasına yardımcı olduklarını inkar ederken kurnaz davranıyorlar. toprak bütünlüğünü yeniden sağlayın.” dedi.

Lavrov, Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki bağların artık eskisi gibi olmayacağını vurguladı.

“Ukrayna’dan ciddi müzakere teklifleri almadık”

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy’nin 10 maddelik barış formülü önerisini eleştiren Lavrov, Ukrayna ile ciddi müzakere tekliflerine yanıt vermeye hazır olduklarını ancak Kiev’den böyle bir teklif almadıklarını belirtti.

Suriye’deki duruma da değinen Lavrov, Ankara’nın Şam ile ilişkilerini normalleştirme taraftarı olduğunu belirtti. Rusya’nın yardımıyla Türkiye ve Suriye’nin Moskova’da savunma bakanları düzeyinde bir toplantı düzenlediğini kaydeden Lavrov, dışişleri bakanları toplantısının da hazırlandığını söyledi.

“Rusya, Türkiye’nin endişelerini anlıyor”

Suriye’deki en önemli sorunlardan birinin İdlib meselesi olduğuna işaret eden Lavrov, İdlib’de terörist varlığının kabul edilemeyeceğini öngören anlaşmaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Lavrov, Suriye’nin kuzeydoğusunda “Kürtler” olarak nitelendirdiği PKK/YPG terör örgütü ile Şam arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğine de işaret ederek, “Türk meslektaşlarımızın bu konudaki telaşını anlıyoruz.” dedim.

Lavrov, ABD’nin “Suriye’deki Kürtleri” ülkenin doğusunda yarı devlet yapısı kurmak ve Washington’un talimatlarını yerine getirmek için kullanma arzusunun Türk tarafında rahatsızlık yarattığını anlatarak, bir süre önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’de olduğunu söyledi. YPG unsurlarının Türkiye sınırından ayrıldığını söyledi. 2019 yılında Türkiye-Rusya arasında kabul edilen Soçi mutabakatını hatırlattığını ifade etti.

Lavrov, “Dostum Sayın Çavuşoğlu, Rusya’nın bu anlaşmanın (ilgili maddelerinin) tamamını henüz yerine getirmediğini söyledi. Doğru. Bu zor bir mesele.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında İdlib’e ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Lavrov, “Türkiye muhalefet ile onunla iş birliği yapan teröristleri birbirinden ayırmalı” ve ortak devriyeler yapılmalı dedi. Halep’e kadar uzanan M4 otoyolu. Lavrov, “Onu da şimdilik yapamayız. Üzerinde anlaştığımız şeyleri yerine getirmeye devam etmeliyiz. Tamamen güncel kalıyorlar.” dedi. değerlendirmesini yaptı.

“Bakü’nün talebi olmadan Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki AB misyonu sorun yaratır”

Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına ilişkin konuşan Lavrov, Azerbaycan-Ermenistan’ın sonuna Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) misyonu göndermeye hala hazır olduklarını kaydetti.

Ermeni tarafının burada konuşlanacak sivil gözlemcilerden oluşan uzun vadeli bir misyon için AB ile müzakere etmeyi tercih ettiğini belirten Lavrov, sınırın Azerbaycan ile olması nedeniyle Bakü’nün rızası olmadan böyle bir eylemin gerçekleştirilmesi halinde sorunların yaşanacağına işaret etti. sınırda doğacak.

Lavrov, 2020’de yapılan üçlü deklarasyona göre vatandaşların mal ve araçlarının Laçin Koridoru’ndan geçişine izin verileceğini, askeri yükün geçişine izin verilmeyeceğini hatırlattı. Bakü, bu koridor Ermenistan’ın barış anlaşmalarına aykırı olarak Azerbaycan mevzilerine yakın topraklara yerleştirdikleri mayınları taşımak içindir. için kullandığını söyledi.

Lavrov, bazı görüşmeler sonucunda Laçin Koridoru’nun açılmasının yakın bir zamanda çözüleceğini düşündüğünü söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu