Haber

G7 ülkeleri deprem nedeniyle Türkiye’ye başsağlığı diledi

G7 ülkeleri dışişleri bakanları, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler için Türkiye’ye başsağlığı diledi.

G7 ülkeleri dışişleri bakanları, Almanya’da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı marjında ​​ortada kaldı.

G7 2023 Devrim Lideri Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasa, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada ile Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları tarafından yapılan yazılı açıklamada ) yüksek temsilcisi, ilk kez Japonya’nın başkanlığını üstlendi. ortaya çıktığı söylendi.

Hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası düzeni sağlama konusundaki kararlılıklarının yinelendiğine işaret edilerek, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı dileyen G7 üyelerinin ortaklarıyla birlikte çalıştıkları ifade edildi. ihtiyaç duyulan insani yardım, kriz müdahalesi ve teknik yardımın ücretsiz olarak sağlanmasını sağlamak.

Açıklamada, kuzeybatı Suriye’ye insani erişimin genişletilmesi kararının tam olarak uygulanmasının önemi vurgulandı.

Ukrayna ile Dayanışma

Birinci yıl dönümüne yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin olarak, ne kadar uzun sürerse sürsün Ukrayna ile sarsılmaz bir dayanışma içinde olunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “adil ve kalıcı barış” taahhüdü memnuniyetle karşılanan Ukrayna’ya söz verildi. , bu sonuca ulaşmak için bu ülke ile etkin bir şekilde çalışacaktı.

Rusya yönetiminin Ukrayna’ya yönelik nedensiz ve vahşi saldırısı nedeniyle en sert şekilde kınandığı açıklamada, Rusya’yı Ukrayna’daki tüm güçlerini derhal ve koşulsuz olarak geri çekmeye ve bu ülkenin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdı. uluslararası kabul görmüş sınırları içinde.

Birleşmiş Milletler (BM) üyelerinin, BM Tüzüğü uyarınca herhangi bir ülkenin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik tehdit veya güç kullanmaktan kaçınması gerektiği hatırlatılarak, Rus saldırganlığına karşı bu temel ilkenin savunulacağı vurgulandı. sadece Ukrayna’nın değil, uluslararası toplumun da yararına.

Rusya’nın sivillere yönelik saldırılarının kınandığı ve savaş suçlarının cezasız kalmaması gerektiği vurgulanarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere tüm sorumluların uluslararası hukuka göre hesap vereceği taahhüdü yinelendi.

Rusya’ya yönelik yaptırımların artarak devam edeceğine dikkat çekilen açıklamada, üçüncü tarafların Rus ordusuna veya kuvvetlerine verdikleri desteği sonlandırmaları gerektiği, aksi takdirde ağır sonuçlarla karşılaşacakları uyarısı yapıldı.

Karadeniz Tahıl Girişimi’ni sürdürmenin önemi

Açıklamada, savaştan kaynaklanan küresel sorunların ve Rus hükümetinin güç ve gıdayı silah olarak kullanmasının ele alınacağı ve bu kapsamda BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında Karadeniz ile ilgili imzaların atılacağı belirtildi. Ukrayna limanlarından milyonlarca ton buğdayın çıkarılmasını sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabaları. Tahıl Girişimi’ni sürdürmenin ve genişletmenin kritik değerinin yeniden doğrulandığı belirtildi.

Rus makamlarından küresel talebi karşılamak için kontrol hızını artırması istenen açıklamada, Ukrayna’nın askeri ve savunma yardımı da dahil olmak üzere meşru müdafaa hakkının yerine getirilmesinde desteklenmeye devam edileceği belirtildi.

77 yıldır nükleer silah kullanılmadığına vurgu yapılarak, Rusya’nın nükleere ilişkin sorumsuz açıklamalarının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Açıklamada, kimyasal, biyolojik veya nükleer silah ve buna bağlı teçhizatın kullanılmasının ciddi sonuçlar doğuracağına da dikkat çekildi.

Ortada yer alan açıklamada, Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze denemesi en sert şekilde kınanırken, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden denemenin bölgesel ve uluslararası barışı tehdit ettiği anlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu