Ekonomi

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Investing.com – Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin zamanlaması hakkında ipuçları ararken, Salı günkü ABD enflasyon rakamları ilgi odağı olacak. Fayda dönemi devam ettikçe petrol fiyatları dalgalanmaya devam edecek. İngiltere ve Japonya yakından takip edilecek ekonomik verileri açıklayacak.

Yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

  1. ABD enflasyon verileri

Son dönemde açıklanan güçlü istihdam ve büyüme verilerinin ardından piyasalar Fed’in faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin beklentilerini geri çekerken, gözler Salı günü açıklanacak Ocak ayı enflasyon raporunda olacak.

Fiyat baskılarının arttığına dair herhangi bir işaret, faiz indirimi beklentilerini daha da artırabilir.

Ekonomistler tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre daha düşük olduğunu söylüyor %0,2ve yıllık olarak %2,9 yükselmesini bekliyoruz. Bir önceki yıla göre çekirdek enflasyon %3,8Artacağı düşünülüyor.

Piyasa gözlemcileri Richmond Fed Başkanı Thomas’ı da izledi havlıyorAtlanta Fed Lideri Raphael bostikve San Francisco Fed Lideri Mary DaliDahil olmak üzere birçok Fed yetkilisini dinleme fırsatına sahip olacak.

Ayrıca ekonomik takvimde Perşembe Ocak ayıdır. Perakende satışsayılarla ilk işsizlik talepleriHaftalık raporu Cuma günü iken üretici fiyat enflasyonurapor ve tüketici duyarlılığıÖn veriler açıklanacak.

  1. Kazanç raporları

İyimser fayda sonuçlarının yanı sıra, Nvidia ( NVDA) mega kapasite paylarının ve çip paylarının güçlendirilmesiyle birlikte S&P 500Cuma günü ilk kez 5.000’in üzerinde kapandı. Nasdaq kısaca 16.000’den fazla süreç gördü. Faiz dönemi önümüzdeki hafta da devam edecek.

Reuters’e göre S&P 500 şirketlerinin neredeyse üçte ikisinden elde edilen sonuçları içeren LSEG verileri; Bu, Wall Street’in dördüncü çeyrek kazanç artışı tahminlerinin, 1 Ocak’taki %4,7’lik büyüme beklentilerine kıyasla %9 olduğunu ve şirketlerin %81’inin, önceki dört raporlama dönemindeki %76’lık ortalamaya kıyasla tahminleri aştığını gösteriyor.

Salı günü Shopify ile yatırımcılar ( MAĞAZA) ve Marriott ( MAR), Kraft Heinz Çarşamba günü ( CHC) ve Cisco ( CSCO) ve perşembe günü Wendy’s’de ( WEN) ve Ticaret Masası ( TTD) şirketlerinden sonuçları bekliyor olacak.

  1. petrol fiyatları

Petrol fiyatları Cuma günü yükselerek haftalık bazda %6 artış kaydettikten sonra önümüzdeki günlerde de dalgalanmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle Orta Doğu’dan gelen arz endişelerinin artması ve ABD rafinerilerinin hem planlı hem de plansız kapatılmasının emtia piyasalarını sıkılaştırması nedeniyle fiyatlar yükseldi.

Haftalık bazda kar elde etmeden önce önceki hafta %7 kayıp yaşamıştı.

Galena, Illinois’deki Ritterbusch and Associates LLC’nin Başkanı Jim RitterbuschReuters’e şunları söyledi: “Orta Doğu’dan küresel petrol arz-talebinde bir ayarlamayı zorlayabilecek yukarı yönlü yükseliş manşetleri olmadığı sürece, bu tür geniş haftalık fiyat dalgalanmalarının bu ayın geri kalanında ham petrol piyasalarını daha da karakterize edeceğine inanıyoruz.”söz konusu.

  1. İngiltere verileri

Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası’nın ilk faiz indiriminin zamanlamasını belirlemeye çalışırken İngiltere, önümüzdeki hafta yakından takip edilen istihdam, enflasyon ve büyüme verilerini açıklayacak.

İşgücü piyasası soğurken Salı günkü iş raporu bekleniyor ücret artışlarıIlımlı bir hal aldığını göstermesi bekleniyor ancak bu BoE’yi memnun edemeyecek kadar yüksek kalabilir.

çarşamba TÜFE veriler para politikasının görünümünü daha da karmaşık hale getirebilir. BoE enflasyonun bu yıl %2 hedefine döneceğini düşünüyor ancak üçüncü çeyrekte yeniden yükselebileceği konusunda uyardı.

Perşembe GSYİHBilgiler, yüksek faiz oranlarının geçen yılın ikinci yarısında soğuyan ekonomiyi nasıl etkilemeye devam ettiğini gösterecek.

  1. Japonya GSYİH

Perşembe günü Japonya’da açıklanacak. GSYİHÖn verilere göre, enflasyonun hanehalkı harcamaları üzerinde baskı oluşturması ve kurumsal yatırımlardaki yavaşlama nedeniyle üçüncü çeyrekte yaşanan daralmanın ardından büyümenin dördüncü çeyrekte toparlanması bekleniyor.

Veri; Piyasalarda Japonya Merkez Bankası’nın 2016’dan bu yana uyguladığı negatif faiz politikasına son vereceği yönündeki beklentiler arttıkça bu durum yakından izlenecek. Japonya Merkez Bankası, Nisan ayına kadar negatif faiz oranlarına son vermek için yer açıyor.

GSYİH verilerinin, Japonya ekonomisinin ABD, Çin ve Almanya’nın ardından dünyada dördüncü sıraya düştüğünü göstermesi de mümkün.

–Bu haber Reuters tarafından sağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu