Su Kaynaklarına Atılan Plastik Atıklar Ekosistemi Tahrip Ediyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, su kaynaklarına atılan plastik atıkların ekosistemi bozduğunu, suyu kirlettiğini ve canlıların yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Elipek, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu”nda “Su ve Sürdürülebilirlik” konulu sunum yaptı.
Dünyadaki suyun yüzde 97’sinin okyanus ve denizlerdeki tuzlu sulardan oluştuğunu belirten Elipek, geriye kalan yüzde 3’lük tatlı suyun yüzde 70’inin buzullarda donmuş olduğunu ve kullanılabilir su miktarının oldukça sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Elipek, su kaynaklarına atılan plastik atıkların suyu kirleterek insan sağlığına ve tüm canlılara zarar verdiğini belirtti.
Su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle suyun kendi kendini temizleme kapasitesinin aşıldığını anlatan Elipek, şöyle konuştu:
“7. kıtadan bahsediliyor. Nehirlere, denizlere atılan plastikler, ayrım yapılmadan atılan plastikler okyanuslarda girdaplara takılıp geniş alanlar oluşturuyor. Dünyada böyle 5 bölge var. Türkiye’nin iki katı büyüklüğünde plastik kıtalar var. Su kaynaklarına atılan plastikler nedeniyle okyanuslarda oluşuyor.Hesaplamalara göre okyanuslarda 67 kıta oluşuyor.Gemi bir yıl boyunca her gün çalışsa kıtanın ancak yüzde birini yok edebilir.Ormanlar yandığında, yok olan her şey yok olur. fotosentez yapabilme yeteneği ortadan kalkar. Su kaynakları kirlendiğinde su yangınları meydana gelir. Su canlıları bu plastikleri yedikleri için ölürler. Bir kirleticinin miktarı ne kadar büyükse, besin zincirinde o kadar çoğalır. “Sudaki bir ağır metal önce suya karışır. fitoplanktona geçiyor ve ilerleyen süreçlerde bu bitkileri yiyen balıklardan insanlara geçiyor. Biyobirikim ilkesine göre birçok hücrede biriken birikim size aktarılıyor.”