Ekonomi

Son Dakika: Ekonomide 3 yıllık yol haritasının belirlendiği Orta Vadeli Program açıklandı

Ekonomide 3 yıllık yol haritasının belirlenmesi için aylarca süren çalışmalarda sona gelindi. 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen organizasyonla açıklandı. Programda sunum yapan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP’de 4 temel amacın bulunduğunu söyledi.

Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

OVP’ye katkıda bulunanlara şükranlarımı sunmak isterim. OVP, kamu ve özel sektör açısından öngörülebilirliği artıran bir yol haritasıdır. 2024-2026 kısmını kapsayacak ve Cumhurbaşkanı kararıyla resmiyet kazanacak. OVP’de makroekonomik hedef ve politikalar ile yapısal alanlar yer almaktadır. Kamudaki çalışmalardan memnun kalmadık, sivil toplum kuruluşlarının da fikirlerini alarak programı hazırladık. İstişarede sağduyulu olmak temel düsturumuzdur. Öncelikle ilgili tarafların belirlenmesi politikaların kalitesini artıran ve sahiplenmeyi getiren bir süreçtir.

“BÜYÜMEYİ VE İSTİHDAMI ASLA İHMAL ETMEYECEĞİZ”

Afetlerin yaralarının sarılması ve afet risklerinin azaltılması, makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat perspektifiyle büyüme ve istihdamın sürdürülmesi, sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi hedefler arasında yer alıyor. Felaketin yaralarını sararken tek haneli enflasyona giderken büyümeyi ve istihdamı asla ihmal etmeyeceğiz.

“DÖNEMİN ŞARTLARINI İYİ OKUMAK ZORUNDAYIZ”

Para politikasını dönemin ihtiyaçlarına uygun şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Araç bağımsızlığı çerçevesinde Merkez Bankamız üzerine düşeni yapacaktır. Yapısal dönüşümlerde orta vadede somut etkiler bekliyoruz, kısa vadede ise yapısal dönüşümleri gerçekleştiren bir ülke olarak olumlu etkileri beklenti kanalıyla artırmayı hedefliyoruz.

Dünya ekonomisi son 20 yılda yüzde 3,6 oranında büyürken, son yıllarda yüzde 3’e geriledi. 25-26’ya çıkardığınızda tablo pek değişmiyor. Dünya ticareti eskiden büyümenin üzerinde seyrederken, bu yıl dünya ticaretinde yüzde 2,3 büyüme bekleniyor. Bu dönemin kurallarını iyice okuyarak politikalarımızı şekillendirmeliyiz.

“2023 YILINI YÜZDE 4,4 BÜYÜME İLE KAPATMAYI BEKLİYORUZ”

Son 20 yılda Türkiye’nin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 5,5 oldu. Dünyanın 2 puan üzerinde bir büyüme performansı sergiledik. 2024’te yüzde 4,0, 2025’te yüzde 4,5, 2026’da ise yüzde 5,0 büyüme bekliyoruz. Bu yıl 1,67 milyar dolar milli gelire ulaşacağız. Kişi başına düşen gelirin 2024 yılında 12.875, 2025 yılında 13.717, 2026 yılında ise 14.855 olmasını bekliyoruz. Nüfusumuz 88 milyon 750 bine ulaşacak. Ortalama olarak 4,5 büyüme kaydedecek. İstihdamda 2,7 milyonluk artış bekliyoruz. Her yıl ilave 909 bin istihdam artışı bekliyoruz. Buna rağmen işsizlik oranı istediğimiz kadar azalmıyor. İşgücü piyasasına katılım oranında hızlı bir artış bekliyoruz. İşsizlik oranının 2024’te yüzde 10,3’e, 2025’te yüzde 9,9’a, 2026’da ise yüzde 9,3’e gerilemesini bekliyoruz. 2023 yılını da yüzde 4,4 büyümeyle kapatmayı bekliyoruz.

Enflasyonun geçici yükselişi lafa konu oluyor. Geçiş dönemi sonrasında enflasyonun çok daha sağlıklı bir temelde kalıcı olarak düşürülmesinin önünü açıyoruz.

Detaylar geliyor…

hasankeyfhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu