Haber

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı: (2)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalarının gen tedavisi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Hücre ve Gen Terapi Hastanesi kurulacağını, bu tedavilerde kullanılan ürünlerin üretileceği bir altyapı da planladıklarını belirtti.

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda bakanlığının 2024 bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Bazı eleştirilere yanıt veren Koca, şehir hastanelerinde ödenen tek garanti ücretin kira olduğunu vurgulayarak, Sağlık Uygulama Tebliği (HUT) kapsamında tomografi, MR gibi tetkiklerin fiyat tablolarını gösterdi.

Şirkete fatura edilen SUT bedeli üzerinden yüzde 40 indirim yapıldı; Sürecin eşiğin üzerinde olması halinde bu indirimin yüzde 40 ilave olarak yansıdığını anlatan Koca, bunun firmaları sevindiren bir durum olmadığını ifade etti.

Merkezi Doktor Randevu Sistemi (MHRS) ile randevu alınamadığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Bakan Koca, günlük hasta muayene sayılarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Geçen yıla göre toplam muayene sayısındaki artış yüzde 20. Bu yüzde 20’nin yüzde 31’i birinci basamakta, yüzde 13’ü ikinci ve üçüncü bakımda. Yani birinci basamakta artış daha fazla. Yani ‘sorun var’ dediğiniz süre yüzde 20 daha fazla.” Hastalarla ilgilenildi. Günde 1,1 milyonu birinci basamak sağlık kurumlarında, 1,5 milyonu ise ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında olmak üzere yaklaşık 2,6 milyon muayene yapılıyor. Bunların 300 bini acil servis muayenesi olurken, MHRS üzerinden gelen randevulu muayene sayısı ise “Randevusuz muayene sayısı 600 bin, randevusuz muayene sayısı ise 600 bin. Yani şöyle görüyoruz: MHRS randevusu olarak randevusu olmayan çok sayıda hasta var. MHRS üzerinden günlük açılan randevu sayısı ortalama 950 bin. 950 binin sadece 600 bini MHRS’den geliyor. Yani üçte biri boş.”

Yan dal uzmanları için yeni mali düzenleme

Randevu sorununa ilişkin Bakan Koca, “MHRS’de sorun özellikle yan dallarda. Bu sorunu yan dallarda daha çok yaşıyoruz. Özellikle TUS’ta olmak üzere ana şubelerde özellikle sonrasında yüzde 100’e yakın doluluk yakaladık” dedi. Beyaz Reform. Bu küçük dallarla ilgili.” “Biz bunu sağlayamadık, yüzde 54’ü şu anda.” dedi.

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nın önümüzdeki ay yapılacağını belirten Koca, “Yan dal için cazip koşullar oluşturmamız lazım. Bunun için Meclis kapatılmadan zorunlu hizmette bir düzenleme yapıldı. Bir başkası” Mali düzenleme de tamamlandı. Mali açıdan da cazip koşullar yaratmamız gerekiyor. “Şube uzmanlarını ve asistanlarını ana uzmanlardan ayırıyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu sorunun bittiğini göreceğiz.” dedi.

“401’i yurtdışında olmak üzere toplam 205 bin doktorumuz var.”

“Hekim göçü” ile ilgili soru ve tartışmalara da değinen Koca, bu konuda Tabip Odası ve Bakanlıktan gelen rakamların olduğunu vurguladı.

Bakanlığın bu konudaki verilerini tablolar halinde karşılaştırmalı olarak anlatan Koca, yurt dışında okumak veya çalışmak amacıyla alınan Yeterli Statü Belgesi oranlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“2022 yılında Bakanlığımızdan İyi Hal Belgesi talep eden doktor sayısı 1359 ama sadece 450 kişi yurt dışında çalışıyor, geri kalanı yurt içinde. Bunu emniyetin bilgisi dahilinde söylüyorum. Sertifika isteyen doktor sayısı 2023 yılında İyi Hal Sayısı 1321, 401 kişi yurt dışına çıkmış görünüyor. Bu 401 hekimin de yurt dışına çıktığı görülüyor.” Bunların 250’si pratisyen hekim ve asistan hekim, 149’u uzman hekimdir. Dolayısıyla yurt dışına giden doktorların çoğunluğunun pratisyen hekimler olduğunu görüyoruz. Peki çoğunlukla Almanya’ya mı gidiyorlar, hayır. Katar, Kuveyt ve Dubai, ardından Almanya…”

Koca, yurt dışına giden doktorların çoğunluğunun pratisyen hekim olmasının bu gezilerin eğitim amaçlı olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Şu anda 401’i yurt dışına giden toplam 205 bin doktorumuz var.” Bir açıklama yaptı.

“Beyaz Reformu kamu sektörüne dönüşü hızlandırdı”

Bakan Koca, sağlık harcamalarının GSYİH’ye oranına ilişkin kamu ve özel yatak sayısı ile doktor sayısı verilerini paylaştı. Eylül 2022’de 48 bin 858 olan uzman doktor sayısının 2023 Eylül’de 7 bin 65 artarak 55 bin 923’e çıktığı bilgisini veren Koca, “Özelde 31 bin 622 olan uzman doktor sayısı 2023 Eylül ayında 7 bin 65 artarak 55 bin 923’e yükseldi. Eylül 2022’de 1112 azaldı. Yani Beyaz Reformu halka açık, “Özele dönüşü değil, dönüşü hızlandırdı.” dedi.

Sağlıkta şiddete karşı alınan hukuki tedbirleri hatırlatan Koca, Beyaz Kod sayısının giderek azaldığını, İçişleri Bakanlığı ile başlatılacak olan Gri Kod uygulamasının ise erken uyarı sistemi olduğunu ve hem polis sayısının hem de polis sayısının artırılmasının hedeflendiğini belirtti. ve hastanelerde özel güvenlik.

Koca, “Gri Kod uygulamasını pilot olarak başlattık, çok yakında tüm ülkeye yaygınlaştıracağız.” dedi.

SMA hastalarına yönelik “gen terapisi” çalışmaları

Türkiye’de Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının tedavisine yönelik tedavi rehberinde şu anda iki ilacın yer aldığını belirten Koca, şöyle konuştu:

“Gen tedavisiyle ilgili çalışmalarımızda son aşamaya gelindi. Ancak bu konuda ciddi bir altyapı ihtiyacı var. Gen tedavisinin maliyetinin önemli bir kısmı uygulama merkezi ve otelcilik hizmetlerini kapsıyor. Yeterli sayımız yok.” ülkemizde henüz uygulama merkezleri yok, sayılarını arttırmaya çalışıyoruz. Bu ihtiyaca yönelik hücreler Gen Terapi Hastanesi kurmak istiyoruz. Bu hastanenin hemen yanıbaşında Sancaktepe’de yeri belirlendi. Ayrıca bir altyapı da planladık. Bu tedavilerde kullanılan ürünler nerede üretilecek. Dolayısıyla terapi ürünlerini de kendimiz üretmek istiyoruz. Bu hastanenin devreye alınması değerli bir avantaj olacak. Mevcut tedavi uygulanacak. Yaş grubunun belirlenmesi bizim için kritik bir konu. Son bilimsel gelişmeler 1 yaş grubunu işaret ediyor. Uygulamayla birlikte klinik araştırmalara da başlamayı hedefliyoruz, tartışmalarımız da bu yönde, umarım bu konuda bir sonuç alırız. Anlaşırsak yakın zamanda klinik çalışmaya başlayacağız. “Aldıktan sonra değerli bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum.”

TÜSEB, HPV aşısını yerli olarak üretmekle görevlendirildi

Bilim Kurulu’nun rahim ağzı kanserinden koruma sağlayan HPV aşısı ile ilgili de çalışmalar yürüttüğünü ve dünyadaki uygulama örneklerini incelediğini belirten Koca, “Aşının yerli olarak üretilmesi için TÜSEB’i görevlendirdik, Biyoteknoloji Enstitümüz çalışmaya başladı. İlk bilgiler Yerli aşımızı üretebildiğimizi gösteriyor. Dünyada onaylanmış 3’üncü aşıdır.” “Neden Türkiye’den gelmesin? Bunun zaman alacağını elbette biliyorum, aşı geliştirme faaliyetleri zaman alan süreçler. Kendi aşımızı yapana kadar aşıları satın alacağız, her iki üreticiyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Bir an önce başlamak istiyoruz. Aşının en uygun şartlarda bulunması için çalışıyoruz.” Bir açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 ölümlerine ilişkin spekülasyonlara değinmek istediğini vurgulayarak, salgında bariz kavramların oturmasının zaman aldığını, Kovid-19 nedeniyle ölüm tanımında ülkeler arasında farklılıklar bulunduğunu belirtti. 19.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tanımlarını güncelleyerek süreci kontrol altına almaya çalıştığını belirten Koca, Türkiye’nin bu süreçte sahip olduğu bilgileri gün be gün kamuoyuyla paylaşarak DSÖ’ye ilettiğini, bu konuda bilgi sahibi olduklarını ifade etti. Güvenli veri paylaşımı konusunda DSÖ’den olumlu geri bildirimler alındı.

Sağlık Bakanı Koca, milletvekillerinin sorularını yanıtladıktan sonra Sağlık Bakanlığı bütçelerinin yanı sıra Türkiye Hudut ve Sahil Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Müdürlüğü ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi kabul edildi.

(Bitti)

haberbasaksehir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu