Sağlık

Probiyotik nedir ve ne işe yarar? probiyotiklerin faydaları

Bir probiyotiğin ne olduğu, araştırma konularının ortasındadır. Yararlı bakterilerin faydasını sağlamayı vaat eden probiyotik takviyeleri ve besinler gündemin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; Bu faydalı bakterilerin vücut için oynadığı rol, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği ve takviye alırken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğu gibi değerli bilgiler paylaştı.

Kalın bağırsak, sağlık için gerekli olan mikrobiyom adı verilen 100 trilyon “iyi” bakteri içerir. Bu yararlı bakteriler, sağlıklı bağırsak fonksiyonunun korunmasına yardımcı olurken, aynı zamanda emsal teşkil eden inflamatuar bağırsak hastalıklarının iyileştirilmesine temel teşkil edebilirler. Araştırmalar; Mikrobiyomun kilo ve ruh halini düzenlemede bile rol oynayabileceğini gösteriyor.

Hangi besinler probiyotik bakteriler için güçlüdür?

Her birey hayata kendi benzersiz mikrobiyomuyla başlar. Yenilebilir gıdalar ve takviyeler yoluyla bu faydalı bakterilere yeni, uygun veya kötü bakteriler eklenir. Yoğurt, peynir ve kefir en iyi probiyotik kaynaklarıdır. Bu besinlerin yanı sıra; Ev yapımı turşular ve kombu çayı gibi fermente gıdalar da iyi probiyotik kaynaklarıdır. En bilinen prebiyotikler; muz, elma, çilek, yaban mersini, enginar, kuşkonmaz, tam buğday, arpa, keten tohumu, badem, ceviz ve yer elması.

Probiyotik takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

Piyasada yiyeceklerden ayrı olarak alınabilen birçok probiyotik takviyesi bulunmaktadır. Bu da sağlık için hangi desteğin alınması gerektiği ve hangisinin daha değerli olduğu konusunda kafa karışıklığına neden oluyor.
Emel Terzioğlu Arslan’a göre destek alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Yeterli miktarda alındığında organizmaya fayda sağlamalıdır. özellikle Lactobacillus ve

  • Bifidobacterium türleri yeterli miktarda alındığında organizmaya faydalıdır.

  • Canlı mikroorganizmalar olmalı ve en az 1 milyar canlı mikroorganizma içermelidir.

  • Sinerjik hareket eden bakteriler ortada olmalıdır.

  • Sindirim koşullarına dayanıklı olmalıdır.

Öte yandan unutulmamalıdır ki her sağlık sorununa iyi gelecek probiyotik diye bir şey yoktur. Hangi sağlık sorunu için hangi probiyotiğin kullanılması gerektiği konusunda bir uzmandan destek alarak yol izlemek en doğrusudur.

Emel Terzioğlu Arslan, iddiaya ilişkin şu sözleri kullandı:

Diyetinize bol miktarda çözünmeyen lif açısından zengin gıdalar ekleyin. Yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllı ürünlerin yanı sıra kuşkonmaz, pırasa, soğan, sarımsak ve tatlı patates gibi sebzelere yer verin. Fasulye, mercimek ve bezelye de iyi kaynaklardır. Tersine, şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalarda yüksek gıdaları sınırlayın.

saraykoy-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu