Haber

Erzurum’da Yemek Borusu Cerrahisi Kursu Başladı

Çeşitli illerden 58 göğüs cerrahının katılımıyla düzenlenen “Kapalı yöntem yemek borusu cerrahisi” kursu Erzurum’da başladı.

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Minimal İnvazif Özofagus Cerrahisi Kursu”na çeşitli illerden cerrahi uzmanları, akademisyenler ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

Dersin başkanlığını yapan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Atilla Eroğlu konuşmasında, kursiyerleri Erzurum antik kentinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye’nin en önemli yükseköğretim kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi ve Tıp Fakültesi’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ne ve Türkiye’ye çok önemli hizmetler verdiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

“Tıp Fakültesi kurulduktan sonra 1972 yılında cerrahi bilimler adı altında göğüs cerrahisi yapılmaya başlandı. 1982-88 yılları arasında hocamız Prof. Dr. İlker Ökten Erzurum’a geldi ve burada göğüs ve kalp damar cerrahisinin seyri değişti. 1997 yılında çok değerli hocalarımızın izinden yola çıkarak başladık.”Hocalarımız bize çocuk cerrahisi, yemek borusu ve erişkin göğüs cerrahisinin yapıldığı 29 yataklı ve 5 eşsiz yoğun bakım yatağıyla tam teşekküllü bir klinik bıraktılar. Hocalarımızın kaldığı yerden devam ediyoruz.”

Eroğlu’na, bölüme ve göğüs cerrahisi camiasına verdikleri hizmetlerden dolayı Prof. Dr. Ökten, Ahmet Başoğlu ve Nurettin Karaoğlanoğlu’na teşekkür etti.

Dernek olarak spesifik bir ameliyat olan yemek borusu ameliyatı için mümkün olduğu kadar bilimsel faaliyet yapmak istediklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

“Geçen yıl bu kursları yapacaktık ama 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem nedeniyle erteledik, bu yüzden bu yıl bizim kaderimiz. İnşallah bugün teorik kısmı yarın uygulamalı özel bir kurs olacak. Kursu düzenleyen TGCD Lideri Prof. Dr. Ilgaz Doğusoy’a, sponsorlarımıza ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Kursun verimli ve başarılı geçmesini diliyorum.”

Prof. Dr. Ilgaz Doğusoy da yemek borusu ameliyatının zor bir iş olduğunu belirterek, “Türkiye’de yapılan ameliyatların sayısı artıyor ama 15 yıl öncesine göre baktığınızda ameliyat sayısında ciddi bir azalma var. Devlet hastanelerinde bile doktorlar yasal sorumluluk almak istemiyor ve özel ameliyatlar yapmaktan kaçınıyor. “Yemek borusu ameliyatı bizim için şarttır, ne olursa olsun yemek borusu ameliyatına devam edeceğiz.”

İki oturum halinde gerçekleşen kursun ilk gününde uzman eğitmenler yemek borusunun anatomisini, yemek borusunda ileri endoskopik işlemleri, bu hastalığın tedavisini ve yemek borusunun kapalı ameliyatını anlatacak.

Kurs yarın canlı ameliyatlarla sona erecek.

haber-buldan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu