Ekonomi

ECB’den Lane, faiz indirimlerini enflasyon eğilimlerine bağlıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, TVE’ye verdiği röportajda, Avro Bölgesi’nde gelecekteki faiz indirimlerinin gelecek enflasyon verilerine bağlı olacağını belirtti. Lane, enflasyonun istenilen yönde seyrediyor gibi görünse de, ECB’nin faiz indirimlerinin zamanlaması ve sayısına ilişkin kararlarının enflasyonun hedeflerine ne kadar yakın olduğuna göre yönlendirileceğini kaydetti.

ECB, büyümenin yavaşladığı ve enflasyonist baskıların hafiflediğine dair işaretlerin ortasında, Eylül ayından bu yana faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tuttu. Bu ortam, yatırımcılar arasında olası faiz indirimlerine ilişkin spekülasyonlara yol açarken, beklentiler ilk ayarlama için Nisan veya Haziran aylarına ağırlık veriyor.

Lane, İspanyol devlet televizyonu TVE’ye verdiği röportajda enflasyonun mevcut gidişatına ilişkin iyimserliğini dile getirdi. Lane, ECB’nin enflasyonu %2 civarındaki hedefine düşürme konusundaki kararlılığını vurguladı. Şu anda enflasyon bu hedefin biraz üzerinde, %3’e yakın.

Lane, ECB’nin faiz indirimlerinin kapsamının enflasyon hedefine ulaşma yönündeki ilerlemeyle bağlantılı olacağını açıkladı. Lane ayrıca ECB’nin 7 Mart’ta toplanacağını ve yeni ekonomik projeksiyonların sunulacağını da belirtti. Bu toplantının önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine ilişkin en azından ön görüşmeleri başlatması bekleniyor.

Para birimi olarak avroyu kullanan 20 ülkede enflasyon Aralık’taki %2,9’dan Ocak’ta %2,8’e hafif bir düşüş gösterdi. ECB’nin yaklaşan toplantısı ve buna eşlik eden ekonomik varsayımların, yakın vadede para politikası kararlarının şekillenmesinde değerli bir rol oynaması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu