Haber

Antalya’da ‘korsan taksici’ye hapis cezası

ANTALYA’da ‘korsan taksi’ şoförü Habip Aslan’ı (52) başvuruyla durduran taksi şoförleri KA (26), Ş.C, aracına binerek “Seni bu arabaya gömeceğim” diyerek tehdit etti. Araba” diyerek bu anların görüntülerini sosyal medyada paylaştı. . (61) ve Ü.AT (30) 1’er yıl 10 ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı. Kararın açıklanması ertelenirken, Habip Aslan karara tepki göstererek, “Kusura bakmayın cezayı düşük buldum. Temyiz edeceğiz.”

Antalya’da geçen yıl Aralık ayında taksi şoförleri KA, Ş.C. ve Ü.AT, araç taşıma uygulaması üzerinden ‘korsan taksi şoförü’ olan Habip Aslan’ın aracını durdurup tehdit ettiği anları kaydederek sosyal medyada paylaştı. Görsellerde; KA, Habip Aslan’ın arabasının anahtarını alarak, “Bir arkadaş geldi, dokunmadık. Bakın bu ikisi. Ben Fabrikalar Mahallesi’nde taksi şoförlüğü yapıyorum. Ev geçindiriyorum, geçimimi sağlıyorum. Seni görsem” dedi. yine benim mahallemde sana kaç yaşında olduğunu, amcanı, dedeni, amcanı, babanı anlatacağım.” Önemli değil. Artık plakan elimde, sana göndereceğim. Plakanı da kafama yazdım. Seni yolda göreceğim, karşılaşacağız, sonra arabanda bir müşteri görsem, onu nereden aldığın önemli değil. İçeri girecek olsam bile bu sana son uyarımdır. Bu sana son uyarımdır. Bu sana son uyarımdır. “İş büyüyecek, ekmeğimi kimse alamayacak. Benim ekmeğimi üstümden başkası durduramaz. Beni durdurmaya çalıştığını görürsem seni bu arabaya gömerim. ” diye tehdit etti.

ARAÇ TRAFİKTEN YASAKLANDI

Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerinde çalışma başlattı. Polis grupları tarafından yakalanan Habip Aslan, bir firmaya ait uygulama üzerinden 2 aydır korsan taksi işlettiğini, olay sırasında uygulama üzerinden araçtaki müşteriyle anlaşma yaptıklarını belirtti. Bunun üzerine ekipler, Habip Aslan’ın aracını 60 gün süreyle trafikten men etti. Uygulama üzerinden aracı çağırdığı öğrenilen Ü.AT, KA ve görüntüleri çeken Ş.C. Polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Taksi şoförü oldukları belirlenen KA, Ü.AT ve Ş.C. Savcının talimatı üzerine hakkında adli işlem başlatıldı. Antalya Adliyesi’ne sevk edilen KA tutuklanırken, Ü.AT ve Ş.C. Yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

18 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Duruşma savcısının geçen hafta verdiği mütalaada KA, Ş.C. ve Ü.AT’nin ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘kişisel verileri izinsiz yayma’ ve ‘tehdit’ suçlarından toplam 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Gözaltına alınan sanık KA serbest bırakıldı.

sanıklara 1 yıl hapis cezası indirildi

Antalya 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen karar duruşmasında, tutuklu olmayan sanıklar KA ve Ş.C hazır bulundu. katıldı. Ü.AT katılmadı. Şikayetçi Habip Aslan ve partinin avukatları da salonda hazır bulundu. Son savunmaları alan mahkeme başkanı kararı açıkladı. Sanık KA, Ş.C. ve Ü.AT, ‘özgürlüğü elinden alma’ suçundan 10 ay, ‘kişisel verileri izinsiz yayma’ suçundan da 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklara ‘tehdit’ suçundan ceza verilmezken, her sanığın cezalarında indirim yapıldı. Sanıklara verilen cezaların açıklanmasının ertelenmesine karar verildi.

‘Kusura bakmayın, cezayı düşük buldum’

Kararın ardından Antalya Adliyesi önünde açıklama yapan Habip Aslan, karara tepki gösterdi. Aslan, “Uygulamanın yasak olduğunu bilmiyordum. Arabama binip beni tehdit eden adamlar artık serbest. Bu adalet değil. Kusura bakmayın cezayı düşük buldum. İtiraz edeceğiz. Uygulamayla ilgili 3 gün önce İstanbul’da büyük bir miting düzenlediler. Berbat bir mitingdi. Bu uygulama korsandır.” “Korsan olduğuna dair bir şey söylemediler. Uygulama korsan olarak listeleniyor ama bana böyle bir şey söylenmedi. Çok üzgünüm” dedi.

‘ KARARI HUKUKİ CİNAYET OLARAK TANIMLIYORUZ’

Habip Aslan’ın avukatı Neslihan Çan Türkmen, şunları söyledi: “Karar duruşmasında sanık KA’ya ‘müvekkilim Habip Aslan’ı hürriyetinden yoksun bırakmak’ suçundan 6 yıl hapis cezası verildi. Ancak bu hapis cezası gülünç bir hapis cezasına dönüştürüldü. sebebini anlayamadığımız ihtiyari indirimlerle birlikte yalnızca 10 ay.” KA, yine ‘kişisel verileri izinsiz yaymak’ suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yine bu ceza ihtiyari indirimlerle 1 yıl 15 gün hapis cezasına çevrildi. Diğer sanıklar Ü.AT ve Ş.C. ‘Hürriyetten yoksun kılma’ suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Hapis cezaları verildi ama cezalar da 10 aya indirildi. Sanıklar Ü.AT ve Ş.C. ‘Kişisel verileri izinsiz yaymak’ suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırılan sanıklar, bu cezada 1 yıl 15 gün hapis cezasına da indirildi. Bu karar bir yasaya dayanıyordu. Biz bunu cinayet olarak tanımlıyoruz. İşlenen suç açıktır. 3 kişi müvekkilin arabasına binerek tehdit ve hakaret ediyor. ‘Seni bu arabaya gömeceğiz’ diyerek ölümle tehdit ediyorlar. Sonuçta teşdidi (cezada alt sınırın bırakılması, cezada üst sınırın verilmesi) ile cezalandırılması gereken sanıkların tamamı yatmaya bile hazır değil. Çok komik bir cezayla cezalandırıldı. İtiraz edeceğiz. Böyle bir durumda hukuki güvenliğimizin olmadığını düşünüyorum. Kime güveneceğimizi bilmiyoruz. “Tehdit suçundan dolayı herhangi bir ceza verilmedi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu