Haber

ABD, 25 Belaruslu yetkiliye vize yasağı getirdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Beyaz Rusya’da muhalif siyasetçi Syvatlana Tsikhanouskaya ve bazı aktivistler hakkında başlatılan gıyabın davası nedeniyle 25 Belaruslu yetkiliye vize yasağı getirdiklerini açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, Beyaz Rusya’daki siyasi davalarla ilgili adım attıklarını duyurdu.

Belarus’un muhalif Devlet Başkanı Syvatlana Tsikhanouskaya ve diğer demokratik aktivistleri temelsiz suçlamalarla gıyabında yargılama yönteminin, “Siyasi amaçlı yargılamalarla Belarus halkını ve demokratik özlemlerini bastırmaya devam ettiğini” iddia eden Blinken, “Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı soruşturmasına karışıyor” dedi. Bu insan hakları ihlallerine tepki olarak demokrasiyi baltalamaya karıştıkları için 8015 sayılı beyannamesi kapsamında yetkili 25 kişiye vize kısıtlaması getirilmesi için harekete geçti.

Blinken, Tsikhanouskaya’nın yanı sıra Belarus’un demokratik geçişini yönetmeyi amaçlayan Entegrasyon Kurulu Başkanı Volha Kavalkova ve demokrasi yanlısı çok sayıda kanaat önderinin de yargılandığı bilgisini paylaştı. Minsk.

Belarus’ta 2020 seçimlerinden bu yana bugün vize yasağı olanlar da dahil olmak üzere 322 Belaruslu yetkiliye vize yasağı getirdiklerini kaydeden Blinken, şunları kaydetti:

“Bu rejimin barışçıl protestocuları, demokratik muhalefeti, gazetecileri, sendikacıları, aktivistleri, insan hakları savunucularını ve Belarusluları taciz ve baskı altına almasına seyirci kalmayacağız. Bu adımda hedef alınan rejim yetkilileri arasında sözde ‘terör eylemlerine teşebbüs’ kullanılanlar var. demokratik muhalefeti ve sivilleri sindirmek için.’ hüküm giymiş kişilerin infazının önünü açan yasanın çıkarılmasında rol oynayan Belarus Ulusal Meclisi üyeleri.”

???????Tsikhanouskaya, 2020 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’ya karşı yarıştı ve seçimden sonra Litvanya’ya kaçtı.

Yurt dışından çok sayıda aktivist ve Tsikhanouskaya’nın “vatana ihanet” suçlamasıyla yargılandığı dava bugün Minsk’te başladı.

sefaatlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu