Haber

Zelensky’nin AB Zirvesi’ne katılması bekleniyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin yarın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri liderleri tarafından gerçekleştirilecek zirveye katılması bekleniyor.

AB kaynakları güvenlik nedeniyle Zelenskiy’in ziyaretini doğrulamamakla birlikte böyle bir ziyaretin gerçekleşeceğini ima etti.

Daha önce AB Konseyi Lideri Charles Michel, Zelenskiy’i Brüksel’e davet etmiş ancak bu ziyaret gerçekleştirilmemişti.

Zelenskiy’in yarın yapacağı toplantıda AB ülkelerinden ağır silahlar gibi askeri malzemeler başta olmak üzere yardımları artırmalarını isteyeceği belirtildi.

Bugün Londra’yı ziyaret ederek İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşen Zelenskiy’in bu akşam Paris’e giderek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşeceği Elysee Sarayı tarafından açıklandı.

AB Zirvesi’nde Zelenskiy ile Ukrayna’ya sağlanacak yardımın yanı sıra AB aday statüsünün verilmesinin ardından Kiev ile katılım müzakerelerinin başlayıp başlamayacağı gibi birçok konu masaya yatırılacak.

dondurulmuş varlıklar

Görüşmede, Rusya’nın savaş nedeniyle dondurulan varlıklarını Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanma olasılığı da değerlendirilecek. Yaptırımlar çerçevesinde Rusya’nın yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığının dondurulduğu varsayılıyor.

Tartışılan seçenek, 300 milyar dolarlık kaynağın yeni bir sistemle yönetilmesini ve Ukrayna’ya sağlanacak gelirlerin kullanılmasını içeriyor. Jenerik engeller nedeniyle bu konuda somut bir adım atılması beklenmiyor.

Rusya yaptırımları

AB başkanlarının yarınki toplantıda şimdiden başlamış olan yeni yaptırım paketini görüşmeleri bekleniyor.

Rusya’nın savaşta kullanabileceği çift kullanımlı teknolojilere erişimi kesmeyi amaçlayan paket, aynı zamanda yaptırımları atlatmaya veya aşmaya odaklanmayı hedefliyor.

Ayrıca bazı AB ülkeleri, Rusya’nın nükleer yakıt tedarikinin yaptırım kapsamına alınmasını istiyor.

Göç

Göç konusu da AB başkanlarının tartışmalarının değerli bir parçasını oluşturacak. Son aylarda AB ülkelerine gelen sistematik olmayan göçmen sayısının oldukça arttığına işaret eden AB yetkilileri, sığınma başvurularında büyük artış yaşandığını ve bazı AB ülkelerinin mülteci kabul kapasitelerini aştığını hatırlatıyor.

Menşe ve geçiş ülkeleri ile işbirliğinin artırılması, iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin dönüşünün hızlandırılması, dış uçların güçlendirilmesi gibi konular da var.

ekonomi

tepede ekonomiÖte yandan ABD ve Çin gibi ülkelerin yeşil sanayi sübvansiyonları karşısında Avrupa ülkelerinin neler yapabileceği takdir edilecek.

Aralık ayında yapılan zirvede, AB Komitesi’nden Avrupa’nın rekabet edebilirliğini desteklemek için gerekli önlemlere ilişkin öneriler hazırlaması istendi.

Bu kapsamda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa sanayisinin net sıfır emisyon alanında rekabet gücünü artırmak ve iklim dostu dönüşümü desteklemek amacıyla geçtiğimiz hafta hazırladıkları Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planını tanıttı.

Plan, AB kamu temel kurallarını gevşetmeyi, mevcut AB fonlarını yeniden yönlendirmeyi, yeşil projeler için onayları hızlandırmayı, çalışanların becerilerini bu alanlara yönlendirmeyi ve kritik hammaddelerin tedarikini güvence altına almak için yeni ticaret anlaşmaları yapmayı içeriyordu.

Bazı AB ülkeleri, birliğin birlikte yeşil endüstrileri desteklemek için ortaklaşa borç almasını ve yeni bir fon kurmasını istiyor. Bu unsur, AB Komitesi’nin planına dahil edilmemiştir.

Almanya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülke, yeni bir finansman mekanizması kurulmaması gerektiğini ve AB’nin mevcut fonlarının yeşil sanayi alanına aktarılması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle ortak borçlanma yoluyla yeni bir fon kurulması toplantının en hassas konuları arasında yer alacak.

haber-havran.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu