Haber

Yemen Güney Geçiş Konseyi: Başkanlık Konseyi ortaklığımızı ciddiye almıyor

Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK), Başkanlık Konseyi Başkanı Rashad Al-Alimi’yi hükümet içindeki paydaşı ciddiye almamakla suçladı.

Yemen hükümeti ve Başkanlık Konseyi’nin ortağı GGK, Alimi’nin “Güney sorununun çözümünü şu aşamada tartışmanın uygun olmayacağı” açıklamasına tepki gösterdi.

GGK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Alimi’nin açıklamaları doğru değildir ve Başkanlık Konseyi’nin kurulmasıyla sonuçlanan Körfez İşbirliği Konseyi’nde varılan mutabakat ve ortaklığın ciddiyetini göstermemektedir.” kelime kullanıldı.

Güney sıkıntısı; Vatan, millet, kimlik ve devlet meselesi olarak savunan açıklamada, “Güney meselesinin tartışılması kabul edilmez ve asla ertelenmeyecektir.” söylendi.

Alimi, 23 Şubat’ta Londra merkezli Sarkul Avşat gazetesine yaptığı açıklamada, “Güney meselesinin hakkaniyetli ve hakkaniyetli bir mesele olduğuna inanıyoruz ancak bu aşamada bunu konuşmak veya çözümünü tartışmak doğru olmaz. Devleti (Husilerden) geri aldığımızda, her şeyi diyalog masasına oturtacak ve şiddetten, şiddetten kaçınmaya çalışacak, dayatmayla değil, diyalogla çözüm arayacağız.” dedi.

-Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin kurulması ve görüş ayrılıkları

Yemen’deki geçiş sürecini tamamlamak için Reşad el-Alimi başkanlığında 8 üyeden oluşan Başkanlık Divanı’nın oluşturulduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi de tüm yetkilerini 7 Nisan 2022’de Alimi başkanlığındaki Başkanlık Konseyi’ne devrettiğini açıkladı.

Kurulduğu ilk günlerde Husi karşıtı cepheyi güçlendireceği düşünülen Başkanlık Konseyi üyeleri arasında bazı görüş ayrılıklarının olduğu belirtiliyor.

Başkan Alimi, bu konudaki açıklamasını 23 Eylül 2022’de Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde yaptı.

Alimi, “Pembe bir tablo çizmek istemiyoruz” dedi. dedi.

Son olarak geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Başkanlık Divanı üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek ve grup halinde çalışmalarını sağlamak amacıyla toplantılar düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu