Ekonomi

Turizm Bakanı Ersoy: Yıl sonu hedefimiz 46 milyar dolar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2023 yılı Bütçe sunumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptı. Turizmde birçok başarıya imza attıklarını anlatan Bakan Ersoy, “Tabii ki bu başarılar tesadüf değil. Doğru stratejiler ve sonrasında bir dizi aksiyonla mümkün. Bu aksiyonların başında tanıtım geliyor. turizm başarı ile başarısızlık arasındaki farktır.Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı 2019 Yılında Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nı kurarak bu farklılığı Türkiye için kalıcı başarıya dönüştürdük.

2023-2025-2030 yıllarını kapsayan ‘Sürdürülebilir Turizm Programı’ ile tüm konaklama tesislerinin kademeli olarak çevreye duyarlı hale getirileceğini belirten Bakan Ersoy, “Konaklama tesislerimizin tamamını ‘Bakanlık belgeli’ hale getirerek çok gerekli çalışmaları tamamladık. Kaliteli turizm açısından ilk süreci bir adım daha yükseğe çıkararak süreci tamamlayacağız” dedi.

Çevre düzenlemesi ve altyapıya 2,3 milyar TL destek

Bakan Ersoy, turizm alanında yürütülen çalışmalar kapsamında tesislerin doğru ve kaliteli olabilmesi için altyapının güçlü olması şartının arandığını belirterek, “Altyapı uygulamalarını yer yer destekliyoruz. Bu potansiyel ile turizm potansiyelimizin hakkını vermek adına hem finansal hem teknik olarak hem de kontrol noktasında 2002-2022 “Turizm odaklı kalkınma ile sürdürülebilir turizm kapsamında yaklaşık 2.3 milyar TL takviye sağladık. Dönem içerisinde çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları yapılmıştır. Bu takviyenin 768 milyon TL’si 2018-2022 ortasında sağlandı” dedi.

Konaklama tesislerinde yatak kapasitesi

Bakan Ersoy, konaklama tesislerinin yatak kapasitelerine ilişkin çalışmalara da değinerek, “Türkiye’nin 2002 yılına kadar ulaştığı toplam konaklama tesisi sayısı 9 bin 900, yatak sayısı ise bu yılsonu itibarıyla 804 bin iken” dedi. , konaklama tesisi sayısı 21 bine ulaştı ve yatak sayısı artırıldı.” 1.9 milyonu aştı. Son 20 yılda sadece yüzde 186’lık bir artış sağlamakla kalmadık, konaklama tesislerimizin tamamını Bakanlık Belgeli hale getirerek çok önemli bir adım attık. Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz, kapasitenin düşük olduğu diğer Anadolu bölgelerinde de yatak sayısını artırmak ve yaygınlaştırmak olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısında artış

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının son 20 yılda 3,4 kat artarak 2019’da turizm rekoru kırdığını söyleyen Bakan Ersoy, Türkiye’nin en çok ziyaretçi ağırlayan ülkeler sıralamasında dünyada 6. sırada yer aldığını söyledi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verileri. .

Hedef 1,5 milyon ziyaretçi

Ziyaretçi sayısına ilişkin hedeflerini anlatan Bakan Ersoy, “2022 yılsonu hedefimizi 51,5 milyon ziyaretçi ve 46 milyar dolar gelir olarak yeniden revize ediyoruz. 2023’teki hedeflerimiz çok daha büyük. 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir.” Tüm bu rakamlar bize gösteriyor ki Yeni Türk Yüzyılı’nda Türkiye olarak artık turizmde büyük bir ligdeyiz.Bunu en üst düzeyde yapan ülkeleri rakip olarak görüyor ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz, dedi.

Ücretsiz halk plajları

Bakan Ersoy, ‘5 Yıldızlı Halk Plajları’ projesiyle ilgili olarak, “2019 yılında başladığımız bu proje kapsamında 2022 yılına kadar 7 adet ücretsiz halk plajının üretimini tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 2022 yılında Antalya Kemer Beldibi’nde ve Muratpaşa Lara’da 2. “1 adet halk plajını ücretsiz olarak vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Böylece 5 yıldız kalitesindeki ücretsiz halk plajı sayısını 10’a çıkardık” dedi. 2023 yılında plaj sayısını artırmayı planladıklarını belirten Bakan Ersoy, “Antalya Küçük Çaltıcak ve Kemer-Phaselis’te 2, Muğla Bodrum Torba ve Gündoğan’da 2, İstanbul Şile’de 1, İzmir Seferihisar-Teos’ta 1 adet. Biri olmak üzere 6 halk plajını daha ücretsiz açarak plaj sayısını 16’ya çıkaracağız, 8 plajımıza karavan parkları ve servis alanlarını da ekleyerek kapasitelerini artıracağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu