Haber

prof. Şeker: Yabancı seçmen 1.3 milyona ulaştı, oy potansiyeli yüzde 2

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yeni yayınladığı nüfus istatistiklerini Prof. Murat Şeker yorumladı. prof. Şeker, “2023’te seçmen sayısının 64 milyon olması bekleniyor. Bunun yüzde 2’sine yabancı kökenli seçmen karşılık geliyor. Blok halinde hareket etseler de yani şu anda yabancıların parti halinde oy oranı yüzde 2. oluşturulmuş.”

TÜİK, Türkiye’nin nüfus bilgilerini kamuoyu ile paylaştı. Verilerde boşanma sayısı, nüfus artış hızı, illerdeki yabancı sayısı, hanehalkı büyüklüğü gibi bilgiler paylaşıldı. Verilere göre, 2021 yılında Türkiye’de ikamet eden yabancı nüfus 1 milyon 792 bin 36 kişi olurken, bu nüfusun yüzde 49,7’sini erkekler, yüzde 50,3’ünü kadınlar oluşturdu.

Türkiye’de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşı oldukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, yüzde 18 ile Irak vatandaşlarının ilk sırada yer aldığı görülüyor. Irak vatandaşlarını sırasıyla %10,2 ile Afganistan, %7,2 ile İran ve %6,9 ile Türkmenistan izledi.

TÜİK’in İstanbul Üniversitesi Kentsel Politikalar Merkezi’nden yeni yayınlanan nüfus istatistikleri, Radyo Sputnik’te Atilla Güner ile Akşam Postası’na yorum yapan Prof. prof. Şeker, yabancı seçmenlerle ilgili son araştırmasının sonuçlarını da açıkladı:

‘PARTİ DERSLERİ YÜZDE 2 OY ALDI’

“Yurt dışında doğmuş insan denilince akla hep mülteciler geliyor ama Bulgaristan ve Almanya’da doğmuş da çok insan var. 2014 yılına kadar bu sayı hep 1,4 milyon seviyesindeydi. Bugün 3 milyonu aştı. Doğum yerlerine baktığımızda Suriye, Irak, İran gibi ülkeleri görüyoruz. Ve tabii önümüzde seçimler var. Bu sürekli gündemde ve tartışılıyor. Seçimde oy kullanacak yabancı uyruklu vatandaş mutlaka vardır. Rakamlarla ilgili çok spekülasyon var. Son çalışmamızda 1.3 milyon civarında bir rakam çıkıyor. Hepsinin mülteci olduğunu söyleyemeyiz. Alt suçlara bakmak lazım ama bu değerli bir oran. 2023 yılında seçmen sayısının 64 milyon olması bekleniyor. Bunun yüzde 2’sini yabancı seçmen oluşturuyor. Blok halinde hareket etseler bile yani yabancıların şu anda parti gidişatında yüzde 2 oranı var. Sadece İstanbul’da 350-400 bin olduğu sanılıyor. Önümüzdeki dönemde çok tartışılacak sorunlardan biri olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu