Ekonomi

Prof. Dr. Yusuf Dinç: Merkez Bankası yanlış yapmaz

GülsümYILDIRIM / HERKES DUYSUN
BURSA (İGFA) –
Yurt içinde enflasyonla mücadeleye yönelik pek çok para ve maliye politikası adımı atıldı. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mali sıkılaştırma sürecine girerken, Haziran ayından bu yana siyasi faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 42,50’ye yükseltti. Yarın açıklanacak TCMB faiz kararına ilişkin anketlere göre siyasi faizin 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılması bekleniyor.

Herkesin merakla beklediği faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yusuf Dinç, beklentilerin artış yönünde olduğunu belirterek, “Bu beklentiyi Merkez Bankası yarattı. Yarın vereceği kararda yanılmayacak. Aslında beklenti seviyesini 250 baz puan önceden belirleyen Merkez Bankası’ydı. “Hazırladığı beklentiler doğrultusunda hareket edeceğini düşünüyorum.” söz konusu.

“PİYASA UYUMSUZLUKLARA CEVAP VERİR”

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve ailesiyle ilgili iddialara bir yenisi daha eklendi. 28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesinin ardından Merkez Bankası başkanlığına ABD’den gelen Hafize Gaye Erkan atandı. İkilinin göreve başlamasının ardından peş peşe yaşanan faiz artışları, yeni bir sürecin başladığının işaretleri olarak yorumlandı. Önder Erkan’ın görevden alınmasının spekülasyon aşamasında olduğunu belirten Dinç, “Hangi piyasada hangi gerekçeyle görevden alınacağına bağlı. Normalde piyasanın tepki vereceği politika tercihlerinde bir uyumsuzluk olacaktır. Yani siyasi irade ile Merkez Bankası’nın politika tercihleri ​​arasındaki uyumsuzluk nedeniyle görevden alınırsa piyasa ona tepki verecektir.” Şu şekilde konuştu:

“ORTODOKS POLİTİKASI YÜKSEK DÖVİZ KURLARI GETİRMİYOR”

ABD’nin önde gelen bankalarından Wells Fargo, dün “Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024” raporunu yayınladı. Döviz kurlarına ilişkin analizlerin de yer aldığı raporda, dolar/TL’nin düşeceği öngörüldü. Bankaya göre dolar/TL 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren düşecek. Raporda dolar/TL’nin 2024’ün ilk çeyreğinde 31’e yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50’ye düşeceği öne sürüldü.

Prof., teoriye göre giderse bu TL’nin değerli bir TL politikası olduğunu söyledi. Yusuf Dinç, “Ucuza ithalat yaparak yani cari açık vererek enflasyonu düşürme politikasıdır. Teoriye göre giderse adımlar doğru olabilir. Kesin olarak söylemek zor ama varsayım buna yakın olabilir. En azından bu teorinin yüksek döviz kuru beklentilerini boşa çıkarma potansiyeli var. Ortodoks siyaseti yüksek döviz kurları getirmez veya gerektirmez. Hakikat meselesini yorumlayabilmek için küresel ekonomik değişime atıfta bulunmak gerekir. Burada küreselleşmenin bittiği ve ekonomik kutuplaşmanın başladığı bir ayrım görüyoruz. Türkiye’nin öncelikle bu konuda, yani kutuplaşmada taraf olup olmayacağına karar vermesi gerekiyor. Daha sonra politika tercihini buna göre şekillendirmesi gerekiyor. Türkiye’de şu anda Batı odaklı bir siyasi pratik var. “Eğer Türkiye Batı’ya yakın olmaya devam ederse bu uygulama yanlış olmaz.” İfadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu