Haber

MSB’nin harekat açıklamasında vurgu yapılan 51. madde nedir? İşte merak edilen sorunun yanıtı

MSB’DEN HAREKAT AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı, bir basın açıklaması yayımlayarak söz konusu Pençe – Kılıç Hava Harekatı’nın Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci unsurundan doğan hakla icra edildiği bilgisini paylaştı.

YAZILI AÇIKLAMADA 51. UNSUR VURGUSU

Bakanlıktan, gece saatlerinde gerçekleştirilen hava harekatına ait yapılan açıklamada şunlar kaydedildi; “PKK/KCK/YPG ve öbür terörist ögeleri etkisiz hale getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör hücumlarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek gayesiyle; Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci unsurundan doğan legal müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize akınlarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edilmiştir.”

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ANTLAŞMASI’NIN 51. MADDESİNDE NE YAZIYOR?

Milli Savunma Bakanlığı‘nın açıklamasında yer alan Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesi, BM üyesi ülkelere, silahlı saldırıda bulunulması halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor.

Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesi ise şöyle; “Bu Antlaşmanın hiçbir kararı, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir atağa amaç olması halinde, Güvenlik Kurulu memleketler arası barış ve güvenliğin korunması için gerekli tedbirleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan ferdi ya da ortak yasal savunma hakkına halel getirmez. Üyelerin bu legal savunma hakkını kullanırken aldıkları tedbirler çabucak Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma yeterince memleketler arası barış ve güvenliğin korunması ya da yine kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve misyonunu hiçbir biçimde etkilemez.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu