Ekonomi

Konut kredilerinde limit artışı

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “1.el konut alımlarında kullanılabilecek azami kredi tutarı 10 milyon TL’den 20 milyon TL’ye çıkarıldı” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 24 Şubat’ta aldığı kararla konut kredilerinde uygulanacak kredi oranlarını güncelledi. Buna göre 1. ve 2. el konutta kredi düzenlemesini açıkladı. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, hem 1. el konut alımlarında hem de 2. el konut alımlarında ve konut garantili kredilerde kullanılabilecek azami kredi fiyatlarını güncelledi. Buna göre 1. el konut alımlarında kullanılabilecek azami kredi tutarı 10 milyon TL’den 20 milyon TL’ye, 5 milyon ile 10 milyon TL arasındaki konutlar için uygulanan 3 ile 3,5 milyon TL arasındaki azami limit de kaldırılmıştır.Devam ederken, 5 milyonun ortasındaki 2. el konutlar için azami tutar limitleri 500 bin TL artırılarak 10 milyon TL’ye çıkarıldı.Her iki türde de güç sınıfı yüksek konutlara daha yüksek oranda kredi çekilirken, daha az kredi çekilebiliyor. sınıf azaldıkça” dedi. kurmak.

“Kamu bankalarında kredi yok”

Kredi değer oranları yükselse de bunun kredili satışlara etkisinin çok az olduğunu belirten Özelmacıklı, “Kamu bankalarında aylık 1.29 faiz oranı var ama 250 bin TL kredi kullandırılabiliyor. çok daha yüksek oranlar.özel bankalarda oranlar ayda yüzde 2 seviyesinde.bu çerçevede baktığımızda limitler yükselse de kredi kullanmak mümkün değil.mesela tüketici çekse Aylık 1,34 faizle 2 milyon TL kredi bugün aylık 33 bin 602 lira geri ödeme elde ediliyor.Bu oran birebir fiyatla 1,98 ise bu oran özel bankalardan çekilirse 43 bin Aylık 761. Bu da toplamda 5 milyon 251 bin lira geri ödemeye denk geliyor” dedi.

“Yeni konut finansmanı programı başlatıldı”

Yeni Konut Finansmanı Programı kararının 24 Şubat’ta Resmi Gazete’de de yayımlandığını belirten Özelmacıklı, “Karara göre arsa sahipleri de müteahhit olarak kabul edildi. Buna göre hem müteahhitler hem de arsa sahipleri tarafından satılan taşınmazlar Yeni Konut Finansman Programı’ndan yararlanabilecekler.Ayrıca tapulu arsa üzerine birden fazla konut konulacak.Pay sahipleri payları yüzde 50’den az olsa dahi programdan yararlanamayacak. Karar kapsamında, İstanbul 1. Bölge için azami ekspertiz ve satış bedeli 9 milyon TL, azami kredi tutarı 5 milyon TL ve azami hane geliri 80 bin TL olarak belirlendi. İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla illerinde ekspertiz ve satış bedeli azami 5 Milyon TL, azami kredi tutarı 3 Milyon TL ve azami hane geliri 65 Bin TL, diğer illerde ise m. azami ekspertiz ve satış bedeli 3 Milyon TL, azami kredi tutarı 2 milyon TL ve azami hane geliri 45 bin TL olacak” dedi. – İSTANBUL

tasova-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu