Haber

İran gizemli zehirlenme vakalarında ‘dış güçleri’ suçladı

İran’da okullarda kasım ayı sonunda başlayan ve kız öğrencilerin yoğun şekilde etkilendiği esrarengiz zehirlenme olaylarının sayısının 5 bini geçtiği ve zehirlenmelere ilişkin ilk tutuklamaların yapıldığı bildirildi.

İran İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, altı ilde düzenlenen operasyonlarda “şüpheli madde” ürettiklerinden şüphelenilen bazı kişilerin tutuklandığı bildirildi. Söz konusu vilayetlerin Kuzistan, Batı Azerbaycan, Fars, Kirmanşah, Horasan ve Elburz olduğu belirtilirken, tutuklananların sayısı hakkında net bir bilgi verilmedi.

İçişlerinden yapılan açıklamada, yakalanan kişilerden birinin öğrencinin velisi olduğu, söz konusu şahsın çocuğunu okula kaçak uyuşturucu sokmak için kullandığından şüphelenildiği kaydedildi. Açıklamada, bu kişinin daha sonra hastalanan öğrencileri filme alarak “korku yaratmak ve okulları kapatmak” amacıyla “düşman yabancı medyaya” hizmet ettiği ileri sürüldü. Bakanlık, tutuklananlardan üçünün son dönemde rejim karşıtı gösterilere katıldıkları ve yabancı merkezli muhalif medya organlarıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle “sabıkaları” olduğunu bildirdi.


Fotoğraf: Allison Bailey/NurPhoto/resim ittifakı

Kasım ayı sonunda başlayan olaylarda öğrencilerde nefes darlığı, mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler gözlenirken, öğrenciler okulda kötü koku olduğunu bildirdi.

Meclis araştırma komisyonu üyesi Muhammed Hasan Asafari, olayların 25 ilde yaklaşık 230 okulda görüldüğünü ve toplamda beş binden fazla kız ve erkek çocuğu etkilediğini belirtti. Asafari, zehirlenmelerin nedeni ve zehirin türü ile ilgili çeşitli testler yapıldığını ancak şu anda somut bir sonuç alınamadığını belirtti.

AFP,rtr/BK,BO

karacoban-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu