Haber

Hırvatistan’dan Bosna-Hersek’e “AB yolunda” destek

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) yolunda komşu ülke Bosna-Hersek’i desteklediğini söyledi.

Plenkoviç, ilk yurt dışı ziyaretini Hırvatistan’a gerçekleştiren Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Kristo ile ülkesinin başkenti Zagreb’de bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından taraflar ortak basın toplantısı düzenledi.

Plenkoviç, ülkesi ile Bosna-Hersek arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki işbirliğini güçlendirmek istediğini söyledi.

Ülkesinin Bosna Hersek’in en değerli yatırımcıları arasında yer aldığını belirten Plenkoviç, “Önümüzdeki dönemde enerji sektöründen ilaç ve gıda sektörüne kadar pek çok farklı alanda işbirliğini geliştirmeye gayret edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Hırvatistan’ın AB yolunda komşu ülke Bosna-Hersek’e güvendiğini kaydeden Plenkoviç, “Hırvat hükümetinin siyasi duruşu, Hırvatistan ile Bosna-Hersek arasındaki sınırlara fiziki bariyerler inşa etmek değil, halklarımız arasındaki ilişkileri engelleyecek fiziki bariyerler oluşturarak yasa dışı göçü önlemeyi hedefliyoruz.Güvenlik güçlerimiz arasındaki iş birliğini geliştirmek istiyoruz.” terimleri kullandı.

Plenkoviç’ten açıklama: “Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz”

Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ifade eden Plenkoviç, Başkanlık Konseyi’nin Hırvat üyesinin Bosna Hersek’te Boşnaklar tarafından seçildiğini savunarak bunun doğru olmadığını ve seçim yasası reformunun gerekli olduğunu belirtti. .

Bosnalı Hırvat siyasetçi Kristo da seçim kanunu reformunun gerekli olduğuna dikkat çekerek, “Bosna Hersek’teki kurumlardaki siyasi temsilcilerinin seçiminde Hırvatlar diğer halklarla (Boşnaklar ve Sırplar) eşit değildir.” ifadesini kullandı.

Kristo, Hırvatistan’a Bosna-Hersek’in AB yolundaki desteğinden dolayı teşekkür etti ve ülkesinin “en kısa sürede AB ailesinin bir parçası olma” arzusunu dile getirdi.

Taraflar ayrıca, Bosna-Hersek ve Hırvatistan hükümetlerinin Haziran ayında ortak kabine toplantısı yapmaları konusunda anlaşmaya varıldığını da kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu