Haber

Gönüllülerden Arama Kurtarma Derneği Kuruldu

Arama kurtarma derneği, üniversite yıllarında dağcılıkla ilgilenirken tanışan ve daha sonraki yıllarda çeşitli afetlerde görev alan gönüllüler tarafından kuruldu.

Farklı şehirlerde yaşayan 20 gönüllünün girişimiyle Kastamonu’da kurulan Kuzey Arama Kurtarma Derneği’nin tanıtım toplantısı Kastamonu Üniversitesi Mevlüt Beyribey Konukevi’nde gerçekleştirildi.

Dernek Başkan Yardımcısı Murat Yiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, 20 yıldır dağcılıkla ilgilendiğini söyledi.

Arkadaşlarıyla birlikte birçok doğal afette birlikte yer aldıklarını belirten Yiğit, şu bilgileri verdi:

“Van ve Elazığ depremlerine gittik. Yerel birçok arama kurtarma çalışmasına katıldık. Son Kahramanmaraş depremiyle birlikte bu ekip arkadaşlarımızla bir dernek çatısı altında toplanmaya karar verdik. Yaklaşık 20 kişilik bir ekibimiz var. Bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz.Bu “Sayı arttıkça gerekli şartları ve eksiklikleri tamamladıktan sonra akreditasyon sürecini başlatacağız.”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı ebe hemşire olarak görev yapan Pınar Menteş, ailesinin de depremde mağdur olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Eşim önceki yıllarda arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı. Hatay’daki son depremde eşime destek verdim ve arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gitmesini istedim. Ailem depremde mağdur oldu, onlar da yardıma koştu. Enkaz altında kalmadılar ama etkilendiler. O, diğer insanlara yardım etmek için yola çıktı. Ben de arama kurtarma konusunda elimden geleni yapabilirdim. “Bu kulübe üye olmak istedim çünkü elimden gelenin en iyisini yapabileceğimi düşünüyordum. Umarım eşimle birlikte faydalı olabiliriz.”

Makine Mühendisi Çağdaş Eren Utaş, arkadaşlarıyla dağcılık yaparken tanıştığını söyledi.

Uzun yıllardır birlikte dağcılık yaptıklarını kaydeden Utaş, “Ülkemizde bazı depremler oldu. Daha önce bu depremlere bireysel olarak gidiyorduk. Elimizden geldiğince insanlara yardım etmeye çalıştık. Zamanla şunu fark ettik ki Bir dereceye kadar müdahale edebiliriz ve daha aktif ve sorumlu davranarak daha fazlasını yapabiliriz.” “İş yapmak istiyorduk. Bu nedenle ortak karar aldık ve bir dernek kurduk. Belli eğitimleri almış kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla belli bir yetkinliğimiz var.” İfadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu